Wednesday, 27 April 2016

UPSC IAS Prelims Exam : Geography- MCQs Set 17(Atmosphere,Eperiogenic Movement, Lithification,El-Nino)

1. Consider the following statements about troposphere

1. It contains approximately 99% of atmosphere’s water vapour and aerosols.
2. It is deeper in the tropics upto 12 miles and shallower near the polar regions, at 4.3 miles in summer and indistinct in winter.
3. Tropopause is the region of temperature inversion.

Which of the above statement(s) is/are correct?

(a) Only 1
(b) Only 2
(c) 1 and 3
(d) All of these

Ans: (d)

Explanation:
 The troposphere is the lowest portion of Earth’s atmosphere. It contains approximately 80% of the atmosphere’s mass and 99% of its water vapour and aerosols. The border between the troposphere and stratosphere, called the tropopause, is a temperature inversion region.

2. consider the following statements about Epeirogenic movement
1. These are horizontal movements caused by tangential forces.
2. They cause large scale upliftment, subsidence or submergence and emergence of the land areas.
3. These movements are rather quick and widespread and fracturing and folding is produced in the rock.

Which of the above statement(s) is/are correct?

(a) Only 1
(b) Only 2
(c) 1 and 3
(d) All of these

Ans: (b)

Explanation:
 Epeirogenic movements are vertical movements, caused by radial forces and characterised by slow, widespread, large scale upliftment, subsidence or submergence and emergence of land areas. Orogenic movements are horizontal movements caused by tangential forces and involve intense folding, thrusting, faulting and uplift of narrow belts.

3. At night, the winds generally die out. This is because
(a) Convection during daytime causes mixing of air and therefore, spreads up the wind near the surface.
(b) Temperature inversion prevents any exchange of air from the upper layer to the lower layer
(c) The coriolis deflection id greater during daytime
(d) The conditions are quite during night  time

Ans: (b)

Explanation:
 Temperature inversion is an increase in temperature with height. During the temperature inversion the normal vertical temperature gradient is inverted such that the air is colder near the surface of the earth. The cold air is near the surface will be stable and prevents any upward and lateral movement. It suppresses the convection by acting as a cap.
4. consider the following pressure conditions:
1. The equatorial low pressure belt extends well into the Southern hemisphere.
2. The sub-tropical high pressure systems of the Southern hemisphere are formed only over the oceans.
3. Low pressure is well developed over Australia.

In which of the following months, above conditions are seen?

(a) January
(b) March
(c) July
(d) September

Ans: (a) 

Explanation:
 During the month of January, the equatorial low pressure belt extends well into the southern hemisphere, where it is the summer season. In the northern hemisphere, the low temperatures produce strong high pressure systems of north. The sub-tropical high pressure systems of the southern hemisphere are formed only over the oceans.

5. Which of the following statements about the trade winds are not true?
(a) Trade winds are also called as easterlies
(b) Trade winds blow from sub-tropical high pressure areas towards equatorial low pressure areas
(c) Because of the coriolis effect the trade winds are deflected in anti-clockwise directions to become north-East trades  in the northern hemisphere and in clockwise to become south-east trades in the southern hemisphere
(d) Trade winds are descending and stable. Hence, they are dry in the place of origin.

Ans: (c) 

Explanation:
 Because of the coriolis effects the trade winds are deflected in clockwise direction or to the right to become NE trades in the Northern hemisphere and anti-clockwise or to the left to become SE trades in the Southern hemisphere. Trade winds blowing from Sub-tropical High Pressure areas towards Equatorial Low Pressure areas are also called as Easterlies.

6. Consider the following statements about humidity
1. Absolute humidity represents the actual amount of moisture present in the air. Absolute humidity remains constant with change in temperature.
2. Relative humidity is the ratio between the amount of moisture, which the air can hold at a given temperature, and the amount it actually holds. Relative humidity increases with increase in temperature, while it decreases with decrease in temperature.

Which of the above statement(s) is/are true?
(a) Only
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: (d) 
Explanation:
 Absolute humidity is ratio between the weight of vapour per unit volume of air expressed as gram per cubic metre of air. Relative humidity is the ratio between the amount of moisture, which the air can hold at a given temperature, and the amount it actually holds.

7. Consider the following statements regarding ‘Lithification’
1. It is the cementation, compaction and hardening of sediments into sedimentary rocks.
2. Presence of remains of plants and animals between layers of sediments.
3. These are called secondary rocks.

Which of the above statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: (d) 
Explanation:
 Lithification is the cementation, compaction and hardening of sediments into sedimentary rocks. Sedimentary rocks are derived by denudation of other pre-existing primary or parent rocks.

8. Which of the following weather conditions are associated with cold front?
1. The cold air mass is advancing and undercutting the warm air mass.
2. The warm air mass is advancing and over-riding the cold air mass.
3. Rapid ascent of warm moist air at the front causes rapid cooling and condensation.
4. Development of nimbus clouds.

Select the correct answer from the codes given below:

(a) 1 and 3
(b) 2 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 2, 3 and 4

Ans: (a) 

Explanation:
 In a cold front, the cold air mass will be advancing and under cutting the warm air. The gradient of the cold front is usually much steeper than that of the warm front and the rapid ascent of warm moist air at the front causes rapid cooling, condensation and the development of cumulonimbus clouds. In a warm front, the warm air mass will be advancing and overriding the cold air.

9. Consider the following characteristics of Laterite soil
1. These soils are formed under conditions of high temperature and heavy rainfall with alternate wet and dry periods.
2. Residual soils formed by leaching in areas of heavy rain.
3. It is of coarse texture, soft and friable.
Which of the above statement(s) is/are correct?

(a)    Only 1
(b)    1 and 2
(c)    2 and 3
(d)    All of these

Ans: (d)

Explanation:
 These soils are formed under conditions of high temperature and heavy rainfall with alternate wet and dry periods. Thus its formation takes place strictly under monsoon conditions. Residual soils formed by leaching in areas of heavy rains. Laterite soils are found in elevated areas which receive very high rainfall.

10. Which of the following conditions occur during an El-Nino?
1. Trade winds are weakened in the eastern pacific.
2. Up-welling across the coast of Peru is suppressed and warm surface water remains across the coast.
3. Air pressure rises over large areas of the South-East Pacific, while pressure drops over western Pacific.
4. Release of H2S in the water off the coast of Peru.

Select the correct answer using the codes gives below:

(a) 1 and 2
(b) 1, 2 and 3
(c) 1, 2 and 4
(d) All of these

Ans: (c)

Explanation:
 The ITCZ’s normal seasonal migration is from 10 degree N latitude in August to 3 degree N in February. But during El Nino Southern Oscillation (ENSO) events it may move South of the equator in Eastern Pacific. This shift causes the weakening of the trade winds. This causes the warm surface waters remain off the South and Central American coast for an entire year or longer.

UPSC IAS Prelims Exam : Geography- MCQs Set 16(Tropical cyclone,sedimentary rocks,Monsoon,Karewas,Laterisation)

1. Consider the following statement about tropical cyclone
1. It is characterised by a low-pressure centre.
2.    In this, counter clockwise wind flow in the Northern Hemisphere and clockwise wind flow in the Southern Hemisphere.
3.    It is warm core storm system.

Which of the above statement are correct?

(a)    1 and 2
(b)    1 and 3
(c)    2 and 3
(d)    All of these

Ans: (d)

Explanation:
 A tropical cyclone is a storm system, characterised by a low-pressure centre surrounded by a spiral arrangement of thunderstorms that produce strong winds and heavy rain.

2. The process of converting unconsolidated sediments into sedimentary rocks requires which of the following
1. Compaction
2. Re-crystallisation
3. Cementation
4. Weathering

Select the correct answer using the codes given below

(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1, 2 and 3
(d) All of these

Ans: (c) 

Explanation: 
The process, by which loose sediment is hardened to rock are collectively called Lithification. Once this happens, continued erosion and re-transport of the sediments become much more difficult. The process, which involves in it are compaction, re-crystallisation and cementation.

3. Consider the following statement about the North-East Monsoon in India
1. They are retreating monsoon.
2. They are responsible for rainfall along the Coromandel coast of India.
3. They pick up moisture from the Bay of Bengal before rainfall.

Which of the above statements are correct?

(a) 1 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1, 2 and 3
(d) 1 and 2

Ans: (c)

Explanation:
 The North-East monsoon is the retreating monsoon in India. They move from land to the ocean and again from ocean to the land precipitating in South-eastern India.

4. What is Karewas?

(a) Glacial deposits in Eastern Himalayas
(b) Glacial deposits in Kashmir Himalayas
(c) Alluvial deposits of western Himalayas
(d) It denotes the general alluvial deposits

Ans: (b)

Explanation:
 Karewas are the glacial deposits in Kashmir valley. They are fertile plains they are used for saffron cultivation, especially in pampore area of Kashmir valley.

5. consider the statement below regarding the sub-tropical deserts in the world

1. These deserts are located along the West coast of the continents.
2. These are under the influence of sub-tropical high pressure belts.
3. These are also influenced by the movements of cold oceanic current along the coast.

Which of the above statements are correct?

(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1 and 3

Ans: (a) 

Explanation:
 The sub-tropical deserts in the world are lying along the West coast of the world’s continents. They are located in the rain shadow zone of the world due to the movement of the trade winds. The cold current along the coast is responsible for the rainfall over the ocean.

6. Upwelling is an oceanographic phenomenon that involves motion of dense, cooler and usually nutrient-rich water towards the ocean surface driven by?
(a) Wind
(b) Tides
(c) Volcanic activity
(d) Earthquake

Ans: (a) 

Explanation:
 It involves wind for motion of water. It increased the food for fishes and increased the productivity of the fish along the coast.

7. Which of the following are the causes of upwelling in the oceans?
1. Wind
2. Coriolis force
3. Density shifts
4. Ekman transport

Select the correct answer using the codes given below

(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 1, 2 and 4
(d) 2, 3 and 4

Ans: (c)

Explanation: 
Upwelling is an oceanographic phenomenon that involves wind-driven motion of dense, cooler and usually nutrient rich water towards the ocean surface, replacing the warmer, usually nutrient depleted surface water.

8. which of the following are the reasons for the formation of metamorphic rocks?

1. High temperatures and pressures at depth cause changes in mineralogy, texture and composition.
2. Changes take place in solid state by crystallisation and chemical reactions.
3. Temperature greater than 150⁰ C, less than 400⁰ C.

Select the correct answer using the codes gives below

(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) All of these

Ans: (a)

Explanation:
 A metamorphic rock is any sedimentary or igneous rock that has been changed or morphed, because of pressure and heat. Temperature between 250-700⁰ C is required for the process.

9. Consider the following conditions
1. Humid tropics with heavy rain and uninterrupted warmth.
2. Silica is removed and transported downward.
3. Iron and aluminium accumulate at the surface.
4. A porous and firm soil is left behind, rather than a soft and sticky one.

Which of the below soil forming processes is active in the above conditions?

(a) Podzolisation
(b) Laterisation
(c) Calcification
(d) Leaching

Ans: (b)

Explanation:
  Laterisation occurs in the humid tropics, where heavy rain and uninterrupted warmth give rise to a deeply weathered layer. Leaching is heavy, but silica is removed rather than iron or aluminium, which accumulate at the surface. The removal of the silica leaves a porous and firm soil.

10. Consider the following factors causes an increase in salinity of ocean water
1. High temperature
2. High humidity
3. Pressure of winds
4. Presence of river mouths

Which of the statement(s) given above is/are correct?

(a) 1 and 3
(b) 1 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) All of these

Ans: (a)

Explanation:
 In general, higher the temperature the higher is the evaporation, but if humidity is high, evaporation is not higher even if the temperature is high. Thus, equatorial regions with higher temperature, but higher humidity do not have high salinity.

UPSC IAS Prelims Exam : Geography : MCQ Set 12(National parks,wildlife sancturies, Mull soil, RDF)

Q 1. Consider the following statements:
(A)    The exclusive right for declaring a certain areas as ‘Wildlife Sanctuaries’ lies with the state govt. while the exclusive right for  declaration of ‘National Parks’ lies with the central govt.
(B)    National parks can be created for protection of a particular species while Wildlife sanctuaries are not primarily focused on a particular species.
Which of the above statements is/are incorrect?
(a) Only A                        (c) Both A and B
(b) Only B                        (d) None of these
Answer: c

Q 2. Consider the following statements:
(A)    ‘Mull soil’ is characterized by smaller soil animals, the build up of a litter layer on top and decomposition mainly led by fungi.
(B)    ‘Mor soil’ is characterized by large soil animals (like earthworm), incorporation of organic matter through the topsoil and active bacterial decomposition.
Which of the above statements is/are correct?
(a) Only A                        (c) Both A and B
(b) Only B                        (d) None of these
Answer: d
Q  3. Which of the following India’s Biosphere reserves are in UNESCO’S Man and Biosphere list? 
(1)    Manas
(2)    Great Nicobar
(3)    Sunderban
(4)    Nokrek
(5)    kuchh

Choose the correct option:
(a)    1,2,3 and 5                        (c) 1,3 and 5
(b)    2,3 and 4                         (d) 3,4 and 5

Answer: b
Q  4. Arrange the following National Parks from West to East:
(1)    Velvadar
(2)    Gir
(3)    Nawegaon
(4)    Betla
(5)    Sirohi

Choose the correct option:
(a)    2-3-4-1-5                        (c) 2-4-1-5-3
(b)    2-1-3-4-5                        (d) 2-3-1-5-4
Answer: b
Q 5. Consider the following statements: 
(A)    Nelong valley which is recently opened for tourists first time since 1962 is situated in Sikkim.
(B)    Uttrakhand has second highest number of tigers in India after Karnataka.
Which of the above statements is/are correct?
(a) Only A                        (c) Both A and B
(b) Only B                        (d) None of these
Answer: b
Q. 6 Consider the following statements about ‘Refused Derived Fuel’ (RDF): 
(1)    It consists largely of combustible components of municipal wastes.
(2)    It can be used in variety of ways to produce electricity.
(3)    It does not produce any green house gases.
Choose the correct option:
(a)    1 and 2                        (c) 1 and 3
(b)    2 and 3                         (d) 1,2 and 3
Answer: a
Q. 7  Consider the following statements:
(A)    Tropical cyclone dissipates when they enter the land while Extra tropical cyclone doesn’t.
(B)    Both Tropical and Extra tropical cyclone derive their energy from the sea moisture.
Which of the above statements is/are correct?
(a) Only A                        (c) Both A and B
(b) Only B                        (d) None of these
Answer: a
Q. 8  Consider the following statements:
(A)    During initial stages of evolution of earth, early atmosphere largely contains water vapor, nitrogen, oxygen and ammonia.
(B)    The process through which the gases were outpoured from the interior of the earth is called ‘Differentiation’.
Which of the above statements is/are correct?
(a) Only A                        (c) Both A and B
(b) Only B                        (d) None of these
Answer: d

Q. 9 Which of the following rivers are correctly matched with the cities on their bank?
(1)    Paris – Seine
(2)    Kiev – Danube
(3)    Venice – Po

Choose the correct option:
(a)    1 and 2                        (c) 1 and 3
(b)    2 and 3                        (d) 1,2 and 3
Answer: c
Q. 10  Consider the following Statements.
(A)    Continental- continental plate conversion leads to the formation of volcanic mountains like Rockies and Andes.
(B)    Oceanic- oceanic plate convergence leads to the formation of Island arc like Islands in South East Asia.

Which of the above statements is/are correct?
(a) Only A                        (c) Both A and B
(b) Only B                        (d) None of these
Answer: b

UPSC IAS Prelims Exam : Geography MCQs Set- 19( The Oceans)

1. Consider the following statements:
1. Salinity of the oceans decreases to pole wards.
2. The highest salinity is recorded near the Equator.
3. The highest salinity is observed between 20 to 40 degrees North latitude.
4. The zone between 40 to 60 Degree latitudes in the both hemispheres record low salinity.

Which of the above given statements are correct?

a. Only 1
b. Only 2
c. 1, 3 and 4
d. 1, 2 and 4

Ans: (c) 

Explanation:
 Generally, salinity decreases from Equator towards the pole but the highest salinity is seldom recorded near the Equator because high rainfall reduces the related proportion of salt. The highest salinity is observed between 20 to 40 degrees North latitude. The average salinity of oceans is 35 Percent.

2. Consider the following statements:
1. In the Atlantic Ocean the highest salinity is observed between 15 degree to 20 degree latitudes
2. Salinity is higher along the western margins than the eastern margin between 10-30 degree latitude in the South Atlantic
3. The average salinity of the Atlantic Ocean is 35.6 Percent.
4. Lake Van of Turkey has the highest salinity in all over the globe.

Which of the above given statements are correct?

a. 1 and 2
b. 3 and 4
c. 1, 3 and 4
d. All of the above

Ans: (d) 

Explanation:
 In Atlantic Ocean high salinity is not recorded at the Equator rather it is observed between 50-20 Degree latitudes. The average salinity of the Atlantic Ocean is 35.6 Percent. In South Atlantic Ocean between 10-30 degrees salinity is higher along the western margin than eastern margin. Lake Van of Turkey has the highest salinity in all over the globe.

3. Consider the following statements:
1. All the material which is accumulated at the floor of the ocean is ocean deposits.
2. The sediments derived from weathering and erosion of continental rocks are transported to the oceans by rivers, winds etc.
3. Volcanic eruption also provides sediments to the ocean deposits.
4. The decay and decomposition of marine organisms also contribute to the ocean deposits.

Which of the above given statements are correct?

a. Only 1
b. Only 2
c. 1 and 2
d. All of the above

Ans: (d) 

Explanation:
 The unconsolidated sediments derived from various sources deposited at the Sea floor are included in ocean deposits. The sediments derived from weathering and erosion of continental rocks are transported to the oceans by rivers, winds etc.

4. Consider the following statements:
1. In the regard of ocean deposits, the source of organic material is sea itself.
2. Organic material are grouped into two categories -  nerretic matter and pelagic matter.
3. Nerretic matter consists of remains of different types of algae.
4. Pelagic matter includes skeleton of marine organisms and plant remains.

Which of the above given statements are correct?

a. Only1
b. Only 2
c. 1 and 2
d. All of the above.

Ans: (c) 

Explanation:
 For Ocean deposits the source of organic material is sea itself. They include skeleton of marine organisms and plant remains. These materials are grouped into two types Nerretic matter and pelagic matter. Nerretic matter includes skeleton of marine organisms and plant remains whereas pelagic matter consists of remains of different types of algae.

5. Consider the following statements:
1. Tides are the most important of the all the oceanic movements.
2. The rise of sea water and its movements towards the coast is called the tide.
3. The sea waves generated by the Tides are called the Tidal waves.
4. There is much similarity in the height of high and low tides at different places in different oceans.

Which of the above given statements are correct?

a. Only 1
b. Only 2
c. 1,2 and 3
d. All of the above

Ans: (c) 

Explanation:
 Waves, currents and tides have vital significance among the various types of oceanic movements but tides are the most important of all the oceanic movements because the tidal currents affect the whole tidal mass from the sea surface to the bottom. The rise and fall of sea water due to gravitational forces of the Sun and the Moon are called tides.

6. Consider the following statements:
1. The moon creates high tides than the Sun on the Earth’s water surface.
2. The cause of this is that the Moon is only 3,84,000 Km from the Earth.
3. Two Tides and Ebbs are experienced twice at every place on the Earth’s water surface within 12 hours.
4. Each day tide is experienced at the same time.

Which of the above given statements are correct?

a. Only 1
b. Only 2
c. 1 and 2
d. All of the above.

Ans: (c) 

Explanation:
 The moon creates high tides than the Sun on the Earth’s water surface because of having greater gravitational force as the moon is only 3,84,000 Km from the Earth. Two Tides and Ebbs are experienced twice at every place on the Earth’s water surface within 24 hours. Each day tide is delayed by 26 minutes because the Moon also rotates on its axis while revolving around the Earth.

7. Match the following:
Table – I                                                                       Table – II

A. The position of the Sun, the Moon and the
Earth in a straight line.                                                     1. Conjunction
B.The position of the Sun and the Moon on one side
Of the Earth.                                                                   2. Syzygy
C.The position of the Earth between the Sun and the
Moon.                                                                            3. Perigee
D.The period of the nearest distance between the Moon
and the Earth.                                                                 4. Opposition

Codes:

a. A-2, B-1, C-4,D-3
b. A-1,B-2,C-3,D-4
c. A-2,B-1,C-3,D-4
d. A-1,B-2,C-4,D-3

Ans: (a) 

Explanation:
 The related position of the Sun, the Earth and the Moon are changeable. Position of the Sun, the Moon and the Earth in a straight line is called syzygy. The position of the Sun and the Moon on one side Of the Earth is conjunction. The position of the Earth between the Sun and the Moon is called opposition. Perigee is the period of the nearest distance between the Moon and the Earth.

8. Consider the following statements:
1. Most magmas are a combination of liquid, solid and gas.
2. Water vapour and carbon dioxide are the principal gases dissolved in a magma.
3. Basaltic magma is hotter than the silicic magma.
4. The magma solidified between sedimentary rocks in a horizontal position is known as dyke.

Which of these statements are correct?

a. 1, 2 and 3
b. 2, 3 and 4
c. 1 and 4
d. 1, 2 and 4

Ans: (a) 

Explanation:
 1, 2 and 3 statements are correct but not 4, because the magma solidified between sedimentary rocks in a horizontal position is known as “Sill”, but not Dyke (Dyke – solidification in vertical position).

9. Consider the following statements regarding the Earthquakes:
1. The intensity of earthquake is measured on Mercalli scale.
2. The magnitude of an earthquake is a measure of energy released.
3. Earthquake magnitudes are based on direct measurements of the amplitude of seismic waves.
4. In the Richter Scale, each whole number demonstrates a hundredfold increase in the amount of energy released.

Which of these statements are correct?

a. 1, 2 and 3
b. 2, 3 and 4
c. 1 and 4
d. 1 and 3

Ans: (a) 

Explanation:
 1, 2, 3 statements are correct but not 4, because in the Richter scale each whole number demonstrates a tenfold increase in the amount of energy.

10. Cloudy nights are warmer compared to clear cloudless nights, because clouds:
a. Prevent cold waves from the sky from descending on earth.
b. Reflect back the heat given off by earth.
c. Produce heat and radiate it towards earth
d. Absorb heat from the atmosphere and send it towards earth.

Ans: (b) 

Explanation:
 Cloudy nights are warmer compared to clear cloudless nights because clouds reflects back the heat given off by the earth.

UPSC IAS Prelims Exam : Geography MCQs Set- 20( Weather,Climate,Vegetation-A)

1. Willy willy is:
a. A type of tree grown in temperate regions
b. A wind that blows in desert
c. A tropical cyclone of north west Australia
d. A kind of common fish found near Lakshadweep Island.

Ans: c
Explanation: Willy-willy is a tropical cyclone of north west Australia occurring during the hottest period of the year and provide rainfall. It originates from Timor Sea and hits the coast.

2. Which one of the following layer of the atmosphere is responsible for the deflection of the radio waves?
a. Troposphere
b. Stratosphere
c. Mesosphere
d. Ionosphere

Ans: (d)

Explanation:
 In the lower part of the Thermosphere region, between 100 to 400 km, the ionisation of the atmospheric gases takes place. This layer is called ionosphere. There is a peak concentration of ionized particles at 250 kms,  that is why this layer deflects radio waves.
3. Daily weather showing isobars is an example of:

a. Choropleth map
b. Isopleth map
c. Chorochromatic map
d. Choroschematic map

Ans: (b)

Explanation:
 Daily weather map showing isobars i.e., places having equal pressure is an example of Isopleth map.

4. Which one of the following is present in the largest amount in terms of percent by mass in the Earth’s crust?
a. Silicon
b. Oxygen
c. Carbon
d. Calcium

Ans: b

Explanation:
 Oxygen in the form of oxides is present in the largest amount. Second abundant Silicon, third is Aluminium in the Earth’s crust.

5. Estuaries possess distinct blooms of excessive growth of pigmented dianoflagellates. These blooms are called:
a. Red tides
b. Sea tides
c. Black tides
d. Sea flower

Ans: a

Explanation:
 the growth of pigmented dianoflagellates causes red colour to water. So these blooms are called Red tides.

6. Which one of the following weather conditions is indicated by a sudden fall in barometer reading?
a. Stormy weather
b. Calm weather
c. Cold and dry weather
d. Hot and sunny weather

Ans: a
Explanation: stormy weather condition is indicated by a sudden fall in barometer reading because decrease of pressure indicates the advent of storms.

7. Consider the statements about the Sedimentary rocks:
1. Sedimentary rocks are formed on the Earth’s surface by the Hydrological system.
2. The formation of the sedimentary rocks involves the weathering of pre-existing rocks.
3. Sedimentary rocks contain fossils.
4. Sedimentary rocks typically occur in layers.

Which of these statements are correct?

a. 1 and 2
b. 1 and 4
c. 2, 3 and 4
d. All of the above

Ans: d

Explanation:
 The weathered material of the pre-existing rocks is transformed by the hydrolysed system and is deposited elsewhere in layers. They contain fossils.

8. Identify the correct order of the processes of soil erosion from the following;
a. Splash erosion, sheet erosion, rill erosion and gully erosion.
b. sheet erosion, splash erosion, gully erosion and rill erosion.
c. rill erosion, gully erosion, sheet erosion and Splash erosion.
d. gully erosion, rill erosion, sheet erosion and splash erosion.

Ans: a

Explanation:
 The correct order of soil erosion process is Splash erosion, sheet erosion, rill erosion, gully erosion, and ravine erosion.

9. Consider the following climatic and geographical phenomena:
1. condensation
2. high temperature and humidity
3. orography
4. vertical wind

Thunder cloud development is due to which of these phenomena?

a. 1 and 2
b. 2, 3 and 4
c. 1, 3 and 4
d. All of the above

Ans: d

Explanation:
 The thunder clouds develop by the above climatic and geographic phenomena. High temperature and humidity causes the wind to rise vertically up and due to Orography and pressure of mountains these winds get condensed and form cumulonimbus clouds or thunder clouds.

10. Consider the following statements:
1. Ocean currents are the slow surface movements of the water in the ocean.
2. Ocean currents assist in maintaining the Earth’s heat balance.
3. Ocean currents are set in motion primarily by prevailing winds.
4. Ocean currents are affected by the configuration of the oceans.

Which of these statements are correct?

a. 1 and 2
b. 2,3 and 4
c. 1,3 and 4
d. All of the above

Ans: b

Explanation:
 The Ocean currents are not only slow but also could be fast, so 2, 3 and 4 statements are correct.

UPSC IAS Prelims Exam : Geography MCQs Set- 21(Weather,Climate,Vegetation-B)

Q1. Which one of the following statements is correct?
a. Cirrus clouds are composed of ice crystals.
b. Cirrus clouds exhibit a flat base and have the appearance of rising domes.
c. Cumulus clouds are white and thin and form delicate patches and give a fibrous and feathery appearance.
d. Cumulus clouds are classified as high clouds.
Ans: a 
Explanation: Cirrus clouds look fibrous and appear like wisps in the blue sky, and composed of ice crystals. Cumulus clouds are with a round top and horizontal base, and these are classified as clouds with no definite height.

Q2. Consider the following statements:
1. The axis of the earth’s magnetic field is inclined at 23 ½ degree to the geographic axis of the earth.
2. The earth’s magnetic pole in the northern hemisphere is located on a peninsula in northern Canada.
3. Earth’s magnetic equator passes through Thumba in South India.

Which of the statements given above is/are correct?

a. 1, 2 and 3
b. 2 and 3
c. 2 only
d. 3 only

Ans: b 

Explanation:
 An imaginary line joining the magnetic poles would be inclined by approximately 11.3 degrees from the planet’s axis is rotation. The axis of earth is inclined to the plane of the ecliptic at an angle of 66 ½ degree, giving rise to different seasons and varying lengths of day and night. Earth rotates on its own axis, tilted at an angle of 23.4 degrees every 23 hour 56 minutes giving rise to Day and Night.

Q3. Consider the following statements:
1. Either of the two belts over the oceans at about 30 – 35 degrees North and South latitudes is known as Horse latitude.
2. Horse latitudes are low pressure belts.

Which of the statements given above is/are correct?

a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Ans: a 

Explanation:
 Horse latitudes are sub-tropical high pressure belts which extend between 30-35 degree latitudes in both the hemispheres.

Q4. Consider the following statements:
1. The annual range of temperature is greater in the Pacific Ocean than that in the Atlantic Ocean.
2. The annual range of temperature is greater in the Northern Hemisphere than that in the Southern Hemisphere.

Which of the statements given above is/are correct?

a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Ans: b 

Explanation:
 Bigger the size of ocean (pacific), lesser the annual range of temperature.

Q5. The clouds float in the atmosphere because of their low:
a. Velocity
b. Temperature
c. Density
d. Pressure

Ans: c 

Explanation:
 As the clouds are less denser than the below air, they can float in the atmosphere.

Q6. Consider the following statements and choose the statement which is/are correct?
1. Air pressure at sea level is lower than at the mountain top.
2. Air pressure decreases when air descends.

Which of the statements given above is/are correct?

a. Only 1
b. only 2
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Ans: d 

Explanation:
 Air pressure increases when air descends. Air pressure at sea level is higher than at the mountain top.

Q7. Which of the following affects atmospheric pressure?
a) Temperature
b) Earth rotation
c) Altitude
d) All the above

Ans: d 

Explanation:
 All of the above given factors have affect on atmospheric pressure. The pressure exerted by air on the surface of the earth is called as atmospheric pressure. Atmospheric pressure varies from region to region.

Q8. Consider the following statements and choose the statement which is/are correct?
1. The process by which two air masses of different physical characteristics are brought together is frontolysis.
2. The gradual dissipation of the frontal zone is called frontogensis.

Which of the statements given above is/are correct?

a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2.
d. Neither 1 nor 2

Ans: d 

Explanation:
 The gradual dissipation of the frontal zone is called frontolysis. The process by which two air masses of different physical characteristics are brought together is Frontogensis and it leads to the formation of a temperate cyclone.

Q9. Which of the following statements are correct about temperate cyclones?
1) They have a low pressure gradient than tropical cyclones
2) They travel from east to west
3) They are generally produced in summers

Which of the statements given above is/are correct?

Codes:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Only 1 and 3
(d) All of these

Ans: a

Explanation:
 Temperate cyclones are produced in winters and they travel from West to East.

Q10. Laterisation of soil is related to which type of vegetation?
(a) Tropical evergreen
(b) Tropical monsoon
(c) Temperate evergreen
(d) Mediterranean forest

Ans: a
Explanation:
 Tropical evergreen forest is characterized by closely set trees forming a canopy. Here bacterial action reduces humus leading to laterisation.

IAS Exam : Prelims Geography Goh Cheng Leong Questions:Earth and the Universe

1.    Consider the following statements
1.    A ray of light from the sun takes about 8 seconds to reach earth
2.    Light from moon takes only a second to reach earth
Select the correct answer from the following codes
a.    Only 1
b.    Only 2 
c.    Both 1 and 2
d.    Neither 1 nor 2
Answer: b
Explanation:  A ray of light from sun takes 8 minutes to reach earth. Light from moon takes only a second to reach earth.

2.    Which of the following infer the shape of earth is spherical?
1.    Circumnavigation of earth
2.    Shadow cast by earth on moon
3.    Driving poles on earth do not give perfect spherical level
Select the correct answer from the following codes
a.    Only 1
b.    Only 1 and 2
c.    Only 2 and 3
d.    1,2 and 3
Answer: b
Explanation:  Shape of earth is understood by following evidences circumnavigation of earth, circular horizon, ship visibility, sunrise and sunset, lunar eclipse, planetary bodies are spherical, Driving poles on earth do not give perfect horizontal level.
3.    With reference to earth movement consider the following statements
1.    Earth rotation on its axis from west to east causes seasons and the year.
2.    Earth revolution round the sun causes day and night.
Select the correct answer from the following codes
a.    Only 1
b.    Only 2
c.    Both 1 and 2
d.    Neither 1 nor 2
Answer:d
Explanation:  The earth moves in space in two distinct ways. It rotates on its own axis from west to east once in every 24 hours, causing day and night. It also revolves round the sun in an orbit once in every 365 ¼ days causing seasons and year.
4.    Consider the following statements
1.    As earth rotates from west to east, places in the east see the sun earlier than those in the west.
2.    The revolution of the earth alone causes the variation in the length of the day and night at different times of the year.
Select the correct answer from the following codes
a.    Only 1
b.    Only 2
c.    Both 1 and 2
d.    Neither 1 nor 2
Answer: a
Explanation:  The revolution of the earth and its inclination at an angle of 66 ½  degree to the plane of elliptic  causes the variation in the length of the day and night at different times of the year.

5.    With reference to the altitude of the midday sun.
1.    The sun is vertically overhead at the equator on the two days each year which is termed summer solstice.
2.    When southern hemisphere will have longest day and shortest night, it is termed winter solstice.
Select the correct answer from the following codes
a.    Only 1
b.    Only 2
c.    Both 1 and 2
d.    Neither 1 nor 2
Answer: b
Explanation:  The sun is vertically overhead at the equator on the two days each year which is termed equinoxes meaning equal nights, because on these two days all parts of the world have equal days and nights. When sun is vertically overhead in tropic of cancer, northern hemisphere will have longest day and shortest night called summer solstice. When sun is vertically overhead in tropic of Capricorn, southern hemisphere will have longest day and shortest night called winter solstice.
6.    Assertion: the linear distance of a degree of latitude at the pole is a little longer than that at the equator.
Reason: the is slightly flattened at the poles

Select the correct answer from the following codes
a.    A and R is correct. R is correct explanation of A
b.    A and R is correct. But R is not correct explanation of A
c.    A is false, R is true
d.    A is true, R is false
Answer: a
Explanation:  At the equator the linear distance of a degree of latitude is 68.704 miles. At 45 degree it is 69.054 miles and at poles it is 69.407 miles. At the same time the meridians of longitude, which converge at the poles enclose a narrower space. Therefore degree of longitude decreases in length. It is longest at the equator.
7.    With reference to constituents of earth crust, which of the following is true?
1.    The continents are formed by basaltic rocks comprising ‘sima’.
2.    The ocean floors are formed by granitic rocks comprising ‘sial’.
3.    sial is lighter than sima .
select the correct answer using following codes
a.    only2
b.    only 1 and 2
c.    only 3
d.    1,2 and 3
Answer: c
Explanation:  The continents are formed by granitic rocks comprising ‘sial’. The ocean floors are formed by basaltic rocks comprising ‘sima’. Since sial is lighter than sima, continents are said to floating on sea of denser sima.
8.    Consider the properties of Igneous rocks
1.    They are crystalline in structure
2.    They occur in strata
3.    They do not contain fossils.
Select the correct answer using following codes
a.    1 and 2 only
b.    1 and 3 only
c.    2 and 3 only
d.    1,2 and 3
Answer: b
Explanation:  Igneous rocks are formed by cooling and solidification of molten rock from beneath the earth’s crust. They do not occur in strata nor do they contain fossils. They are crystalline in structure. Most igneous rocks are extremely hard and resistant. Thus they are quarried for road making and polished as monuments.
9.    Consider the following statements
1.    Acid igneous rocks are less dense and lighter in colour.
2.    Basic igneous rocks are denser and darker in colour.
Select the correct answer from the following codes
a.    Only 1
b.    Only 2
c.    Both 1 and 2
d.    Neither 1 nor 2
Answer : c
Explanation:  When rocks contain a high proportion of silica they are said to be acid. Acid igneous rocks are less dense and are lighter in colour than basic rocks. Basic rocks contain a greater proportion of basic oxides ex: iron, aluminium or magnesium and are thus denser and darker in colour.
10.    Identify the rock with following properties
1.    Rocks precipitated chemically from solutions of one kind or another.
2.    It is also formed organically and accumulation of materials derived from other rocks.
Select the correct answer from following codes
a.    Metamorphic rocks
b.    Sedimentary rocks
c.    Organically formed sedimentary rocks
d.    Metamorphic rocks
Answer: b
Explanation: Sedimentary rocks are of three types: organically formed sedimentary rocks- formed from the remains of living organisms, mechanically formed-formed from the accumulation of materials derived from various rocks, chemically formed- Rocks precipitated chemically from solutions of one kind or another.

IAS Exam : Prelims Geography Goh Cheng Leong Questions:The Earth’s Crust

1.    Consider the properties of sedimentary rocks
1.    It is formed from sediment accumulated over long periods.
2.    It is stratified
3.    It is non crystalline and often contain fossils.
Select the correct answer from following codes
a.    Only 1 and 2
b.    Only 1and 3
c.    Only 1
d.    1,2 and 3
Answer: d
Explanation : Sedimentary rocks are formed from sediment accumulated over long periods, usually under water.
2.    Which of the following pairs are correctly matched
Rocks                     metamorphosed
1.    Clay            -      slate
2.    Sandstone    -     schist
3.    Limestone     -     marble
Select the correct answer using following codes
a.    Only 3
b.    Only 1 and 3
c.    Only 2 and 3
d.    1,2 and 3
Answer: b
Explanation : All rocks may become metamorphosed rocks under great heat and pressure. Clay- slate, limestone- marble, sandstone- quartzite, granite- gneiss, shale- schist, coal- graphite.
3.    Which of the following forces shape the face of earth?
1.    Sun
2.    Running water
3.    Frost
Select the correct answer using following codes
a.    Only 2
b.    Only 1 and 2
c.    Only 1 and 3
d.    1,2 and 3
Answer: d
Explanation : The face of the earth is constantly reshaped by agents of denudation- running water, rain, frost, sun, wind, glaciers and waves.
4.    Fold mountains are formed by which of the following?
1.    Flow movements in mantle
2.    Expansion or contraction of some part of earth
3.    Increased load of overlying rocks
Select the correct answer using following codes
a.    Only 2
b.    Only 1 and 2
c.    Only 2 and 3
d.    1,2 and 3
Answer: d
Explanation : Fold Mountains are caused by large scale earth movements, when stresses are set up in earth crust. Stresses may be due to increased load of overlying rocks, flow movements in mantle, magmatic intrusions into the crust, expansion or contraction of some part of earth.
5.    Which of the following statements are true about Fold Mountains?
1.    They are not closely associated with volcanic activity.
2.    They contain rich minerals such as tin, copper, gold.
Select the correct answer using following codes
a.    Only 1
b.    Only 2
c.    Both 1 and 2
d.    Neither 1 nor 2
Answer: b
Explanation : They are closely associated with volcanic activity. They contain many active volcanoes especially in the circum pacific fold mountain system. They also contain rich mineral resources such as tin, copper, gold and petroleum.
6.    Which one of the following is not agent of erosion?
a.    Rain and Running water
b.    ice
c.    winds
d.    none
Answer: d
Explanation : Running water, ice, rain, and winds are agents of erosion and weathering.
7.    Consider the following statements
1.    Rocks formed by either volcanic activity or plutonic activity are called igneous rocks.
2.    Sedimentary accumulations on a larger scale are of various types like laccoliths, lopoliths,   phacoliths and batholiths.
Select the correct answer from the following codes
a.    Only 1
b.    Only 2
c.     Both 1 and 2
d.    Neither 1 nor 2 
Answer: a
Explanation : Igneous intrusions on larger scale are the various types laccoliths, lopoliths, phacoliths and batholihs. Laccolith- dome shaped igneous mound, lopolith- saucer shaped igneous intrusion, phacolith- lens shaped igneous rocks, batholiths- huge mass of igneous rocks usually granite.
8.    Consider the following statements regarding lavas of volcanoes
1.     Basic lavas are dark coloured and poor in silica.
2.    Acid lavas are light coloured and have high percentage of silica.
Select the correct answer from the following codes
a.    Only1
b.    Only 2
c.    Both 1 and 2
d.    Neither 1 nor 2
Answer: c
Explanation: Basic lavas are hottest lavas, highly fluid and affect extensive areas, dark coloured like basalt, rich in iron and magnesium but poor in silica. Acid lavas are highly viscous, light coloured and low density, have high percentage silica, flow slowly, result in loud explosions.
9.    Consider the statements regarding distribution of volcanoes.
1.    Locations of volcanoes are closely related to regions that have been intensely folded or faulted.
2.    They occur along coastal mountain ranges, midst of oceans
3.    They also occur in interiors of continent.
Select the correct answer from following codes
a.    Only 1
b.    1 and 2 only
c.    Only 2
d.    1,2 and 3
Answer.d
Explanation : Volcanoes occur in intensely folded or faulted region. They occur along coastal mountain ranges as off-shore islands and in midst of oceans, but there are few in interiors of continents. Greatest concentration occurs in circum-pacific region, popularly termed ‘pacific ring of fire’ which includes worlds 2/3rd volcanoes.
10.    Consider the following statements
1.    Volcanoes occur in intensely folded and faulted region. 
2.    The Himalayas have, surprisingly, no active volcanoes at all.
Select the wrong statements
a.    Only 1
b.    Only 2
c.    Both 1 and 2
d.    Neither 1 nor 2
Answer: c
Explanation: Even though Himalayas is young fold mountain. It is has no active volcano at all.